Nieuwbouw aan 6% met sloop en heropbouw

Alles over nieuwbouw aan 6% met sloop en heropbouw

Wil je besparen op je volgende bouwproject? Vanaf januari 2024 worden de regels voor het verlaagde btw-tarief van 6% op nieuwbouw ingrijpend aangepast.

Of je nu een particulier bent die droomt van een frisse start of een bouwpromotor die zich voorbereidt op de komende veranderingen, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er precies gaat veranderen. Lees verder en ontdek hoe je nog kunt profiteren van deze fiscale voordelen voordat het te laat is.


Wat is de 6% BTW-regeling?

De 6% BTW-regeling is een fiscaal voordeel in België dat een verlaagd BTW-tarief van 6% toestaat op bepaalde nieuwbouwprojecten, met name na sloop en heropbouw van woningen. Dit is bedoeld om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren en draagt bij aan stedelijke vernieuwing. Voor 2024 (verlengd tot juni 2025) gelden specifieke voorwaarden om van deze regeling gebruik te kunnen maken.

Door het verlaagde BTW-tarief van 6% in plaats van het standaardtarief van 21%, kan u aanzienlijk besparen op de totale kosten van hun nieuwbouwwoning. Deze besparing kan de aankoopprijs direct verlagen, wat de woning betaalbaarder maakt.


Wat met nieuwbouw aan 6% BTW vanaf januari 2025?

Voor de sloop en de heropbouw van één of meerdere woningen geldt al sinds enkele jaren een verlaagd btw-tarief van 6%. Dat tarief was enkel geldig voor particulieren en rechtspersonen en privéwoningen die in één van de 32 grootstedelijke gebieden gelegen zijn. Aan deze maatregel waren geen sociale voorwaarden gekoppeld.

Normaal zou deze maatregel al eind 2022 vervallen, maar werd verlengd tot 31 december 2023. Sinds 1 januari 2024 gelden andere regels, en de overgangsregeling voor sloop en heropbouw is recent verlengd tot 30 juni 2025. Dit betekent dat je nog langer kunt genieten van de voordelen van het verlaagde btw-tarief, mits je aan de voorwaarden voldoet.


De voorwaarden voor sloop en heropbouw?

De gunstmaatregel verdwijnt dan wel voor bouwpromotoren, als particulier kunt u hier nog steeds van genieten. De beperking van deze maatregel tot de 32 centrumsteden vervalt eveneens. Sinds 1 januari 2024 geldt dit wanneer u afbreekt en heropbouwt op eender welke plek in ons land, mits u als bouwheer voldoet aan volgende voorwaarden:

  • De nieuwe woning of het nieuw appartement hoeft niet te worden heropgebouwd op exact dezelfde plaats als het afgebroken gebouw, maar wel op hetzelfde kadastraal perceel.
  • Het voordeel geldt voor kleine en middelgrote woningen met een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m², ongeacht het type van woning (viergevelwoning, rijhuis, appartement of wooneenheid in een geïntegreerd project van gemeenschappelijk wonen).
  • Binnenmuren, garages, badkamers, wc's, wasplaats, bergplaats, trappen, gangen, niet bewoonbare kelders en zolder worden niet als bewoonbare oppervlakte meegerekend bij woningen. Bij appartementen worden enkel de privatieve delen in beschouwing genomen, niet de gemeenschappelijke ruimtes zoals inkom, trappenhal, garages, kelder,…
  • Gebruikt u de nieuwe woning ook als handelspand of voert u er een economische activiteit uit, dan mogen de woonvertrekken en het economisch gedeelte samen maximum 200 m² groot zijn. Waarbij de oppervlakte van de woonruimte altijd groter moet zijn dan de oppervlakte van de ruimte voor het uitoefenen van een economische activiteit.